Peter Bacas sensei, 6e dan

Bacas sensei heeft meerdere martial arts waaronder tai jitsu, taekwondo, jiu jitsu gedaan voor hij aan Aikido begon. In Aikido zag hij een hogere Budo omdat de kern het ontwijken van de aanval is waardoor confrontatie voorkomen werd. Als een der eerste Aikidoka’s in Nederland trainde hij in het begin met een studie groep bij de Wit sensei in Den Haag aan hand van een boek van Tohei sensei.

sensei-bacas

In de loop der tijd ontstond een meer formele dojo waar Maître¹ Dedobbeleer regelmatig uit België overkwam om les te geven. Bacas sensei richtte in 1972 de eerste zuivere aikikai aikido organisatie in Nederland, de NCAB later de NCAF in 1980 op. Belangrijk hierbij was de C voor Cultuur wat de NCAF differentieerde van de Judobond. Voor een aantal redenen is de NCAF gesplitst waarbij Bacas sensei de CABN oprichtte. Bacas sensei had inmiddels Fujita sensei als zijn persoonlijke leermeester en de sensei van de CABN gekozen. Bacas sensei speelde een grote rol in het verspreiden van het aikikai Aikido in Europa in de 80 en 90er jaren van de 20e eeuw samen met Fujita sensei. Hij creëerde ook vele vriendschappelijke banden ondermeer met Dr. Leisinger sensei die regelmatig in Nederland kwam lesgeven op uitnodiging van Bacas sensei.

In 2006 is Bacas sensei op de lenteschool in Ameland overleden. In 2014 kreeg Bacas sensei van de CABN als erkenning van zijn baanbrekende rol in Nederland en Europa postuum de eretitel Hanshi.

 

[1] De titel sensei was destijds gereserveerd voor Japanse leraren. Uit respect werd dobbeleer sensei Maître genoemd.